pondělí 28. července 2014

Peter V. Brett - Pouštní kopí

  • Série: Démonská série
  • Díl druhý
  • Nakladatelství: Triton
  • Rok vydání: 2010
  • Počet stran: 624


V minulém díle (Tetovaný) jsme byli seznámeni s osudy tří hrdinů, kteří mají nějakou moc bojovat s jadrnci - démony, kteří každou noc vylézají z jádra a jichž se lidstvo staletí bálo.
Arlen, kterému se říká tetovaný, to proto, že má celé tělo potetované chranami - symboly, jimiž se dá proti démonům bojovat, je stále častěji lidmi nazýván Osvoboditel. Všichni celá staletí čekali na zázračného Osvoboditele, který bude bojovat s démony, a Tetovaný jim do toho skvěle zapadá. On se však takovému označení brání - neustále tvrdí, že není žádným Osvoboditelem, jen našel zapomenuté bojové chrany a učí lidi bojovat. A je třeba říct, že to se mu opravdu daří. On rozhodně lidem umí dodat odvahu.

Kromě rozšiřování bojových chran je ale zároveň konfrontován se svou minulostí a není to pro něj zrovna lehké. A to není rozhodně jeho jediný problém.

Lehké to nemají ani Leesha s Rojerem, každý se s něčím potýká, jinak by to nebyla pořádná zábava.

Nesetkáváme se zde však pouze s hrdiny z minulého dílu, tentokrát se autor rozhodl představit nám trochu národ Krasijců, kteří žijí na jihu a každou noc nasazují život při boji s démony. Boj je to v podstatě zbytečný, ale krasijští muži věří, že pokud nebudou bojovat, po smrti se nedostanou do nebe.

Všichni chlapci jsou zhruba v devíti letech odebíráni rodičům, aby se účastnili Hannu Paš, což je několikaletý krutý výcvik, kde se učí bojovat, a samozřejmě nechybí ani výchova náboženská. Zde se rozhodne, zda se z chlapců později stanou bojovníci, nebo chaffité, kteří jsou na spodu společnosti a je jimi opovrhováno pro zbabělost, přestože dělají vše, k čemu by se bojovníci nikdy nesnížili - obchodují, pracují v různých řemeslech a dělají prostě spoustu věcí, aby mohla společnost nějak normálně fungovat.

A ani nemluvím o tom, jaké postavení zde mají ženy - v podstatě je jejich úkolem neustále rodit děti, aby bylo stále dostatek válečníků. Výjimkou jsou jen damy'ting, svaté ženy, jež znají spoustu tajů z oblasti léčitelství, ale nejen to - jsou schopné pomocí démonských kostek určovat budoucnost. Všichni z nich mají pořádně nahnáno a například za uhození takové damy'ting je rovnou smrt.

Nemá cenu dále do podrobna krasijskou kulturu popisovat, sama jsem z toho při čtení byla mírně přehlcená, tolik všelijakých názvů si člověk není prostě schopen zapamatovat.

Seznamujeme se s Ahmannem Jardirem, chlapcem, který byl zpočátku šikanován staršími chlapci, jenž ale později dokáže mnoho věcí. Z jeho pohledu je popisováno i setkání s Tetovaným v minulém díle, můžeme se dočíst o jeho pocitech, které v něm vyvolávalo a i o činu, kterého se později dopustil.

Jeho život napůl řídí Inevera, jeho první manželka a zároveň dama'ting, která mu radí, co přesně dělat, aby se mohl stát pravým Osvoboditelem, sjednotit lidstvo a zničit démony (alagai) jednou provždy.

A tak se vydává Ahmann, jenž se prohlásil Osvoboditelem, na sever, aby dobyl žírné kraje a sjednotil lidstvo na následující bitvu s démony.

Brett se ale neomezuje jen na tyto postavy, setkáváme se tu ještě s Rennou, dívkou, na níž bylo poměrně lehké zapomenout. Setkali jsme se s ní na malý čas v díle minulém, to když Arlen cestoval se svým otcem za léčitelkou, která by byla schopná pomoct jeho matce od démonské horečky. Už to k ní však nestihli a tak přenocovali na statku Harla JIrcháře, žijícího osaměle jen se třemi dcerami. Renně tehdy bylo jen devět let a ze sester byla nejmladší. Tehdy byla ještě nevinným dítětem, které příliš nerozumělo tomu, co se kolem něj děje, tentokrát se s ní však setkáváme jako s dospělou, a rozhodně už není tak naivní. Její příběh je od začátku do konce drsný, asi nejhnusnější ze všech postav.

Spoiler:
Obsahuje sexuální zneužívání a další odpornosti, takže pro ty, kteří to neradi čtou, nedoporučuju knihu číst.
Konec spoileru


Objevuje se zde ještě jedna... Hm, je divné říct postava, zkrátka, je to démon, velice chytrý démon. A není jen jeden ke smůle našich hrdinů... Neobjevují se každou noc, ale jen během ubývání, tak tomu říkají Krasijci, což je třídenní období kolem novoluní, kdy je v noci největší tma. To však jejich nebezpečnost ani trochu nesnižuje.

V celé knize se tentokrát objevuje všelijaké pletichaření, a není to zrovna lehké čtení. Autor příběh vypráví rovnou z pohledu osmi postav, což nemohlo být lehké ani na psaní, a čtenář se musí u této knihy docela soustředit.

Jestli jsem si v minulém díle stěžovala na to, že autor usekává vyprávění v té nejnapínavější situaci, neznala jsem ještě tento díl... Brett je v tom rozhodně přeborník. Někdy jsem měla vážně problém se přeorientovat na jinou postavu, když jsem stále musela myslet na to, co se děje s tou předchozí.

Celkově dílo hodnotím kladně, čtení mě rozhodně bavilo. Pár nedostatků by se samozřejmě našlo, ale celý příběh má úžasnou schopnost vás do sebe vtáhnout a nepustit, dokud nedočtete poslední stránku. A vzhledem k tomu, že je to poměrně rozsáhlá bichle, je vám schopná sežrat trochu víc času.

HOdnocení: 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat